Stres oksydacyjny to stan, który może doprowadzić do wielu poważnych chorób i przyspieszyć proces starzenia organizmu. Jakie zatem są jego przyczyny i jakie daje objawy? Wyjaśniamy.
Stres oksydacyjny – przyczyny
Stres oksydacyjny to sytuacja, w której organizm nie nadąża z usuwaniem nadmiaru wolnych rodników tlenowych (reaktywnych form tlenu), co prowadzi do ich nagromadzenia w komórkach i tkankach oraz zaburzenia równowagi między ich produkcją a działaniem systemu antyoksydacyjnego.
Do powstawania nadmiernych ilości reaktywnych form tlenu mogą przyczyniać się:
- metale ciężkie (kadm, nikiel, arsen, żelazo)
- promieniowanie UV i promieniowanie jonizujące
- zanieczyszczenie powietrza
- dym papierosowy
- błędy żywieniowe – np. alkohol, mała ilość przeciwutleniaczy w diecie, nadmierne ilości cukrów, nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych trans w codziennym jadłospisie
- nadmierny wysiłek fizyczny
- długotrwały stres.
Stres oksydacyjny – objawy?
Należy podkreślić, że stres oksydacyjny nie daje specyficznych objawów. Te pojawiające się często w internetowych artykułach mogą wskazywać na poważne dolegliwości, niemniej nie są one związane ze stresem oksydacyjnym.
Stres oksydacyjny – skutki
Stres oksydacyjny jest postrzegany jako czynnik, który może wpływać na zwiększenie ryzyka pojawienia się różnych chorób, choć jego rola może się różnić w zależności od przypadku. Zalicza się do nich:
- choroby sercowo-naczyniowe;
- choroby nowotworowe;
- miażdżycę;
- choroby neurodegeneracyjne;
- cukrzycę.
Stres oksydacyjny – jak go uniknąć?
Kluczową ochroną przed stresem oksydacyjnym jest odpowiednio zbilansowana dieta i zdrowy tryb życia. W diecie należy uwzględnić warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe oraz orzechy, ponieważ są one bogate w antyoksydanty, w tym:
- witaminy (witamina A, C i E)
- polifenole (flawonoidy, kwasy fenolowe, lignany, stilbeny).
- składniki mineralne (cynk, selen, miedź, mangan, żelazo)
- karotenoidy (α- i β- karoten, zeaksantyna, luteina, likopen, β-kryptoksantyna)
Podsumowanie
Stres oksydacyjny to stan zaburzonej równowagi między wolnymi rodnikami a zdolnością organizmu do ich neutralizowania, co przyczyniać się do może rozwoju wielu chorób. Kluczową ochroną przed stresem oksydacyjnym jest odpowiednio zbilansowana dieta i zdrowy tryb życia.
Przeczytaj też:
- Telekonsultacja medyczna – dlaczego warto wybrać ją w sezonie wzmożonej zachorowalności?
- Nadciśnienie tętnicze – przyczyny i objawy
- Przerost gruczołu krokowego – przyczyny i objawy
- Meningokoki – objawy i szczepienie
- Kolka wątrobowa – czym jest i jakie daje przyczyny?
Źródła:
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/334582,stres-oksydacyjny