U ciężarnych kobiet może wystąpić cukrzyca, która staje się realnym zagrożeniem dla matki i dziecka. Warto więc wiedzieć, z czym wiąże się taka diagnoza i jak sobie pomóc w tym niełatwym czasie.
Cukrzyca ciążowa – rodzaje
Warto zaznaczyć, że wysoki poziom cukru w ciąży może wynika z dwóch różnych problemów. Różnią się one bowiem podłożem i przyczyną, która do nich doprowadziła. Mowa tutaj o:
- cukrzycy w ciąży – jest diagnozowana jeszcze przed ciążą albo na jej wczesnym etapie;
- cukrzycy ciążowej – w trakcie ciąży dochodzi do jej rozwoju, czemu winne są zmiany hormonalne zaburzające wytwarzanie i działanie insuliny.
Cukrzyca ciążowa – czynniki ryzyka
Do rozwoju cukrzycy ciążowej mogą przyczynić się czynniki, takie jak:
- ciąża po 35. roku życia;
- urodzenie kilkorga dzieci;
- wcześniejsze urodzenie dziecka ważącego ponad 4000 g;
- historia wewnątrzmacicznych zgonów płodów;
- wysokie ciśnienie krwi;
- otyłość, nadwaga lub diagnoza zespołu policystycznych jajników (PCOS);
- urodzenie dziecka z wadami wrodzonymi;
- cukrzyca typu 2 występująca w rodzinie;
- wcześniejsze doświadczenie cukrzycy ciążowej (ok. 30% ryzyka jej powrotu w kolejnej ciąży).
Cukrzyca ciążowa – objawy
Poszczególne objawy cukrzycy mogą występować etapami lub wystąpić jednocześnie. Symptomy, jakie można zaobserwować, to:
- znaczny wzrost apetytu i pragnienia (ciągłe uczucie głodu i pragnienia);
- zawroty głowy;
- problemy ze wzrokiem;
- apatia, chroniczne zmęczenie, potrzeba długiego snu, osłabienie;
- powtarzające się infekcje pochwy;
- wysokie ciśnienie krwi;
- utrata masy ciała.
Cukrzyca ciążowa – przyczyny
Rozwój cukrzycy w czasie ciąży powoduje wzrost hormonów pozwalających na rozwój ciąży (estrogen, progesteron, laktogen łożyskowy). Hormony te mogą prowadzić do osłabionego działania insuliny przenoszącej glukozę z krwi do komórek. To z kolei sprawia, że utrzymuje się podwyższony poziom glukozy, co może zagrażać dziecku i jego prawidłowemu rozwojowi, a także prowadzić do komplikacji okołoporodowych.
Cukrzyca ciążowa – odpowiednia dieta
Przemyślana dieta okazuje się bardzo pomocna w przypadku rozpoznania u kobiet cukrzycy ciążowej. Należy więc odżywiać się regularnie, dbać o zapotrzebowanie energetyczne, a także zwracać uwagę na węglowodany. Warto unikać jasnego pszennego i cukierniczego pieczywa, białego ryżu i kaszy kuskus, a także produktów zbożowych z jasnej mąki. Istotne jest także kontrolowanie ładunku glikemicznego.
Podsumowanie
Cukrzyca ciążowa może mieć różne podłoże, a za jej rozwój może odpowiadać wiele różnych czynników – w tym późna ciąża czy wysokie ciśnienie krwi. Do jej objawów należy m.in. zwiększony apetyt, zawroty głowy i apatia.
*Zadbaj o siebie i swoich bliskich. Pakiety firmowe dają ci dostęp do kompleksowych usług medycznych. Ty i Twoi najbliżsi jesteście pod opieką i możecie liczyć na najlepszą pomoc medyczną.
Przeczytaj też:
- Telekonsultacja medyczna – dlaczego warto wybrać ją w sezonie wzmożonej zachorowalności?
- Nadciśnienie tętnicze – przyczyny i objawy
- Przerost gruczołu krokowego – przyczyny i objawy
- Meningokoki – objawy i szczepienie
- Kolka wątrobowa – czym jest i jakie daje przyczyny?
Źródła:
https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/cukrzyca-ciazowa-jak-sobie-pomoc
https://www.mp.pl/cukrzyca/cukrzyca/inne/66438,cukrzyca-u-kobiet-w-ciazy