W ostatnim czasie kombucha stała się dość popularna i coraz więcej osób po nią sięga. Czym ona dokładnie jest i skąd wzięła się taka popularność tego napoju? Czy posiada on jakiekolwiek właściwości odżywcze i zdrowotne? Odpowiadamy!
Kombucha – czym jest?
Kombucha to inaczej grzyb herbaciany lub grzyb japoński. To kultura drożdży i kolonia bakterii, które należą do grup symbiotycznych kultur drożdży i bakterii. Kombucha nie wygląda jednak zbyt apetycznie, ma bowiem galaretowatą postać i plackowatą formę, a jej barwa jest biała albo jasno-pomarańczowa. Dodanie jej do posłodzonej herbaty rozpoczyna proces fermentacji, dzięki któremu powstaje słodko-kwaśny, musujący oraz orzeźwiający napój o nietuzinkowych walorach smakowych.
Kombucha – właściwości?
To, co charakteryzuje kombuche, to z pewnością bardzo bogaty skład, który obejmuje:
- kwasy organiczne (octowy, mlekowy, jabłkowy, askorbinowy, glukonowy, glukoronowy, szczawiowy),
- witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12),
- składniki mineralne (cynk, magnez, wapń, żelazo, miedź),
- etanol (do 2%),
- kofeinę,
- dwutlenek węgla,
- białka,
- tłuszcze,
- polifenole,
- cukry.
To bogactwo cennych składników z pewnością zapewni wiele dobra dla zdrowia, jednak większość wartości odżywczych kombuchy nie została potwierdzona w badaniach naukowych.
Kombucha często stosowana jest w przypadku odtruwania organizmu, a także:
- wspierania układu odpornościowego i poprawy flory bakteryjnej, co osiąga się dzięki obecności witaminy C, polifenoli, oraz pewnych minerałów,
- regulowania funkcjonowania układu trawiennego,
- zwiększania efektywności pracy nerek i pęcherza moczowego,
- pomagania w regeneracji wątroby.
Grzyb herbaciany jest często polecany w przypadku bezsenności, braku apetytu, nadciśnienia tętniczego, otyłości, a nawet artretyzmu.
Kombucha – przedawkowanie
Odnotowano kilka przypadków przedawkowania napoju, dlatego też nie zaleca się picie go w dużych ilościach. Po zbyt dużym spożyciu zaobserwowano pojawienie się skutków ubocznych, takich jak nudności, bólów głowy, reakcji alergicznych, uszkodzenia wątroby.
Kombucha – przeciwwskazania
Kombuchy nie mogą spożywać dzieci oraz kobiety w ciąży ze względu na zawartość alkoholu. Oprócz tego nie poleca się tego napoju diabetykom, gdyż posiada ono dużą ilość cukru. Ze względu na skutki uboczne nie zaleca się ostrożność u osób:
- mających problemy z kamicą szczawianową – kombucha zawiera kwas szczawiowy osadzający się w układzie moczowym;
- walczących z infekcją grzybiczą w przewodzie pokarmowym – powinny one uważać na picie kombuchy, ponieważ spożycie skażonej grzybami chorobotwórczymi kombuchy może utrudnić proces leczenia drożdżycy;
- borykających się z biegunkami lub zespołem jelita drażliwego, które powinny unikać tego napoju, ponieważ zawiera on kofeinę, która może nasilać objawy tych schorzeń;
- z osłabionym układem immunlogicznym;
- cierpiących na reumatyzm i reumatoidalne zapalenie stawów.
Podsumowanie
Kombucha jest napojem o ciekawym smaku, który ma wiele wartości zdrowotnych i pomaga w niektórych chorobach. Trzeba jednak zachować ostrożność, gdyż nie jest ona zalecana dla wszystkich.
*Zadbaj o siebie i swoich bliskich. Pakiety firmowe dają ci dostęp do kompleksowych usług medycznych. Ty i Twoi najbliżsi jesteście pod opieką i możecie liczyć na najlepszą pomoc medyczną.
Przeczytaj też:
- Miażdżyca – objawy i przyczyny
- Izotek – skutki uboczne przy leczeniu trądziku
- Alergia jesienna – co pyli jesienią?
- Wyprysk pieniążkowaty – przyczyny i objawy
- Tętniak mózgu – przyczyny i objawy
Źródła:
https://www.aptelia.pl/czytelnia/a524-Kombucha__o_to_jak_dziala_na_co_pomaga