Mikroflora jelit odgrywa w naszym organizmie ogromną rolę. Niestety na co dzień zapominamy o tym i nie dbamy o nią prawidłowo. Jak zatem zatroszczyć się o jelita, aby cieszyć się zdrowiem? Podpowiadamy.
Mikroflora jelit – czym jest?
Nie od dziś wiadomo, że przewód pokarmowy jest naturalnym siedliskiem wielu mikroorganizmów. Znajdują się tam m.in.: bakterie, grzyby i archeony. Najwięcej mikroorganizmu jest obcych właśnie w jelitach – tworzą one mikrobiom jelitowy. Jest ich biliony i bytują one głównie w jelicie cienkim oraz jelicie grubym.
Mikroflora wykształca się już od pierwszych dni naszego życia. Na jej kompozycje wpływa nie tylko sposób, w jaki się urodziliśmy, ale i sposób karmienia w pierwszych miesiącach życia. Mikroflora jelitowa podlega licznym zmianom i w pełni dojrzewa ok. 3–4 roku życia. W dalszych etapach życia jest ona raczej stabilna, a czynnikami, które ją zaburzają, są: nieprawidłowa dieta, stres lub choroby.
Mikroflora jelit – jaką pełni rolę?
Do zapewnienia organizmowi prawidłowego funkcjonowania niezwykle istotny jest odpowiedni stan i skład mikroflory jelitowej. Jej najważniejsze zadania to:
- trawienie pokarmu,
- stymulacja układu odpornościowego,
- wspieranie procesów trawiennych,
- unieszkodliwianie toksyn,
- synteza witamin – głównie witaminy K oraz witamin z grupy B,
- ochrona błony śluzowej jelit przed szkodliwymi czynnikami chorobotwórczymi i patogenami,
- poprawa przyswajalności składników odżywczych,
- wspieranie działania leków,
- udział w wytwarzaniu krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA),
- absorbcja niektórych składników mineralnych, w tym jonów wapnia, magnezu czy żelaza,
- zmniejszanie syntezy cytokin prozapalnych.
Mikroflora jelit a dysbioza jelitowa
O dysbiozie jelit mówi się wtedy, gdy doszło do zaburzenia funkcjonowania jelit, które polega na zmianie profilu flory bakteryjnej jelit. Może dojść do zmiany o charakterze:
- jakościowym – kiedy dochodzi do zmniejszenia różnorodności gatunków mikroorganizmów w jelitach;
- ilościowej – kiedy zmniejsza się liczba dobroczynnych bakterii – zastępują je bakterie chorobotwórcze.
Mikroflora jelit – objawy dysbiozy jelitowej
Do najczęstszych objawów należą:
- biegunki, w tym biegunki tłuszczowe,
- zaparcia,
- nadmierne oddawanie gazów,
- wzdęcia,
- nudności,
- wymioty,
- brak apetytu,
- zgaga,
- bóle brzucha,
- obecność krwi w stolcu.
Mikroflora jelit – co powodują jej zaburzenia?
Istnieje kilka czynników, które znacznie zwiększają wystąpienie zaburzeń mikroflory jelitowej. Są to m.in.:
- antybiotykoterapia;
- niewłaściwa dieta;
- palenie papierosów;
- picie alkoholu;
- silny i przewlekły stres;
- zanieczyszczenia środowiska;
- alergie;
- choroby autoimmunologiczne;
- długotrwałe przyjmowanie leków.
Mikroflora jelit – jak o nią zadbać?
Jednym z lepszych rozwiązań jest skorzystanie z badań mikroflory, które dostarczą ci pełnych informacji na temat stanu zdrowia jelit. Kluczowe jest jednak też to, żeby zadbać o odpowiednią dietę, ograniczyć ekspozycję na stres oraz zaprzestać palenia papierosów. Warto również sięgać po produkty, które mają naturalne:
- prebiotyki – np. inulina, laktuloza czy fruktooligosacharydy,
- błonnik pokarmowy,
- probiotyki,
- polifenole.
Podsumowanie
Mikroflora jelita odgrywa znaczącą rolę dla funkcjonowania organizmu. Dzięki niej m.in. mamy dobrą odporność i unieszkodliwiamy toksyny. Może jednak dojść do jej destabilizacji, co prowadzi do szeregu negatywnych schorzeń. Warto o nią dbać i zapewnić organizmowi jak najlepszą opiekę.
Przeczytaj też:
- Cukrzyca typu 3 – jakie są jej przyczyny?
- Telekonsultacja medyczna – dlaczego warto wybrać ją w sezonie wzmożonej zachorowalności?
- Padaczka – czym jest i jakie są jej przyczyny?
- Nadciśnienie tętnicze – przyczyny i objawy
- Przerost gruczołu krokowego – przyczyny i objawy
Źródła:
https://polmed.pl/zdrowie/jak-zbadac-mikroflore-jelit/