Zdrowie zaczyna się w jelitach – zgodnie twierdzą eksperci. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak ważną rolę odgrywają jelita. Niestety też nie zwracamy uwagi na produkty, które im szkodzą. Dlatego też przywołamy kilka z nich ku przestrodze.
Jelita – dlaczego warto o nie dbać?
Jelit są oczywiście są pokryte błoną śluzową, która jest zbudowana z nabłonka i flory bakteryjnej. Nasze jelita nie mogą pracować prawidłowo, jeśli:
- ich pH jest nieprawidłowe,
- dojdzie do zniszczenie błony,
- zauważa się zbyt małą ilość bakterii priobiotycznych,
- dojdzie do przerostu bakterii.
Sygnałem nieprawidłowo funkcjonujących jelit są problemy z zaparciami, uczucie zmęczenia, wzdęcia i biegunki, a także częste infekcje.
Jeśli chcesz polepszyć kondycję swojego układu pokarmowego koniecznie zadbaj o to, jakie produkty spożywasz.
Jelita – cukier
Jednym z najbardziej szkodliwych produktów jest cukier. Spożywanie go w nadmiarze przyczynia się do uszkodzenia błony śluzowej. Cukier to pożywka dla bakterii chorobotwórczych, dlatego też mówi się, że jest rakotwórczy. Zbyt duże spożycie cukru może prowadzić do nadmiaru złych bakterii oraz do zachwianiarównowagi flory jelitowej.
Jelita – antybiotyki
Antybiotyki są są istnym spustoszeniem dla naszej flory bakteryjnej – mimo że niszczą chorobotwórcze drobnoustroje, to niwelują też pożyteczne bakterie. Skutkiem ubocznym antybiotykoterapii są zwykle biegunki, alergie, pleśniawki oraz stany zapalne jelit. Oczywiście można temu zapobiec, stosując odpowiednią terapię osłonową.
Wiele badań wskazuje na to, że nie tylko antybiotyki mają negatywny wpływ na jelita. Szkodliwe są też inneleki. Nasze jelita mogą też dewastować leki na cukrzycę, infekcje bakteryjne, a także leki na depresję. Mogą one zwiększać ryzyko powstawania infekcji jelitowych i prowadzić do otyłości.
Jelita – alkohol
Alkohol oczywiście prowadzi do szeregu negatywnych skutków, które są często przytaczane. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę z tego, że alkohol może przyczyniać się do powstania raka jelita grubego. Ryzyko zachorowania na ten rodzaj nowotworu wzrasta wzrasta wraz z dużym spożyciem alkoholu.
Jelita – fast food
Popularne fast foody nie są sprzymierzeńcem w dbaniu o zdrowe jelita. Zawierają one mieszankę węglowodanów, tłuszczów nasyconych i soli, a ich zawartość odżywcza jest niewielka. Umiłowanie do fast foodów prowadzi do otyłości – a ta z kolei jest czynnikiem ryzyka nowotworu jelita grubego.
Jelita – czerwone mięso
Światowa Organizacja Zdrowia już od dawna alarmuje, że regularne spożycie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko nowotworu jelita grubego. Wiele badań wskazuje na to, że nawet niewielka ilość przetworzonego i czerwonego mięsa jest szkodliwa.
Jelita – palenie papierosów
Nikogo nie trzeba przekonywać, że palenie papierosów ma niezwykle szkodliwy wpływ na zdrowie. Niemniej okazuje się, że jest ono również szkodliwe dla naszych jelit – zwiększa ono ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Ponadto osoby uzależnione od tytoniu są bardziej narażone na zgon z powodu raka jelita grubego. Możliwe, że ten nowotwór ma bardziej złośliwy charakter u palaczy.
Podsumowanie
Jelita są niezwykle istotne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Na co dzień niestety nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele produktów im szkodzi. Dlatego warto zwrócić uwagę na nasze nałogi i dietę. Zdrowie zaczyna się właśnie w jelitach.
*Zadbaj o siebie i swoich bliskich. Indywidualne pakiety dają ci dostęp do kompleksowych usług medycznych. Ty i Twoi najbliżsi jesteście pod opieką i możecie liczyć na najlepszą pomoc medyczną.
Źródła:
https://zywienie.abczdrowie.pl/produkty-ktore-najbardziej-szkoda-jelitom