Czosnek jest bez wątpienia najpopularniejszym warzywem wykorzystywanym w lecznictwie. Polecany zwykle przez babcie podczas przeziębienia i grypy. Smak i zapach mogą odrzucać, ale czy lecznicze właściwości są skuteczne? Odpowiadamy.
Czosnek – bogactwo substancji
Czosnek ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Często nazywany jest naturalnym antybiotykiem, bogatym w prowitaminy A, witaminy B, C, soli mineralnych m.in.: potasu, wapnia, magnezu i żelaza oraz mikroelementów, takich jak kobalt, chrom i nikiel.
Czosnek – zwalczanie infekcji
Nie bez przyczyny babcie zalecają stosowanie czosnku w czasie choroby. Skutecznie wspomaga on leczenie infekcji dróg oddechowych. W czasie przeziębienia pomaga w odkrztuszaniu wydzieliny, wzmacnia potliwość, rozgrzewa i udrażnia drogi oddechowe. To wszystko dzięki lotnym związkom siarki i olejków eterycznych.
Stosowanie naturalnych środków może pomóc w zwalczaniu choroby albo wspomóc leczenie farmaceutyczne. Jeśli jednak nie pomaga, to nie powinniśmy polegać tylko na domowych sposobach. Konieczne jest zwrócenie się do lekarza – można to zrobić szybko za pośrednictwem telekonsultacji.
Czosnek – trawienie
Kolejną cenną właściwością czosnku jest wsparcie układu pokarmowego. Oprócz tego, że wspomaga pracę jelit, to zapobiega powstawaniu wzdęć i przyspiesza wydzielanie żółci.
Działanie bakteriobójcze
Czosnek dzięki temu, że jest bogaty w lotne związki siarki, może niszczyć niebezpieczne bakterie. W porównaniu do antybiotyków czosnek nie uszkadza naturalnej flory bakteryjnej. Według licznych badań spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, jelita grubego i okrężnicy.
Czosnek – wzmocnienie odporności
Za sprawa czosnku nasz organizm pozbywa się toksyn, metali ciężkich i drobnoustrojów chorobotwórczych.
Działanie przeciwmiażdżycowe
Podobnie do aspiryny zmniejsza lepkość krwi i działa przeciwzakrzepowo. Rozkurcza naczynia krwionośne, tym samym zapobiega zawałowi serca i udarowi. A oprócz tego zmniejsza zmiany miażdżycowe i reguluje ciśnieni krwi.
Czosnek – jak jeść?
Najlepiej spożywać świeży czosnek jako dodatek do wielu potraw. Alternatywnym rozwiązaniem mogą być suplementy diety zawierające w składzie czosnek.
Czosnek – kiedy stosować?
Czosnek można regularnie spożywać, dodając go do wielu potraw. Najlepiej sięgać po niego podczas przebiegu przeziębienia i infekcji górnych dróg oddechowych. Świetnie sprawdzi się także w leczeniu zakażenia w obrębie jamy ustnej i w zakażeniach bakteryjnych przewodu pokarmowego człowieka.
Podsumowanie
Czosnek ma wiele pozytywnych właściwości. Stosowany regularnie może być sporym wsparciem dla naszej odporności. Działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo, co świetnie sprawdza się w walce z przeziębieniem.
*Zadbaj o siebie i swoich bliskich. Indywidualne pakiety dają ci dostęp do kompleksowych usług medycznych. Ty i Twoi najbliżsi jesteście pod opieką i możecie liczyć na najlepszą pomoc medyczną.
Źródła:
https://www.pzuzdrowie.pl/poradnik-o-zdrowiu/dieta-i-odzywianie/czosnek-i-jego-wlasciwosci
https://zdrowie.parenting.pl/codziennie-jedz-zabek-czosnku-zobacz-co-sie-stanie