Czas świąt to niewątpliwie okres, kiedy pozwalamy sobie na więcej – szczególnie w kwestii diety. Wiemy, że to czas odpoczynku i małej swawoli, dlatego nie przejmujemy się kaloriami i tym, jak jedzenie wpływa na nasze zdrowie. Z okazji Dnia Pokrywania Wszystkiego Czekoladą postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej temat i odpowiedzieć na popularne pytanie, czy gorzka czekolada jest zdrowsza niż mleczna? Przekonajmy się.
Gorzka czekolada – co ja wyróżnia?
Gorzka czekolada jest jedną z opcji, na jaką możemy się pokusić, wybierając czekoladowe wyroby. Mianem gorzkiej czekolady, określa się te produkty, które w swoim składzie zawierają od 70 do 90% kakao. Dzięki temu jej smak jest wyrazisty, przez co nierzadko oceniany jako gorzki, a nawet cierpki. Oprócz tego znajdziemy w jej składzie także potas, magnez i żelazo. Ponadto zawiera ona także wiele ochronnych przeciwutleniaczy, polifenoli i flawonoli.
Gorzka czekolada a zdrowie
Wbrew pozorom gorzka czekolada stanowi źródło cennych substancji odżywczych. Jej spożywanie może poprawić procesy myślowe, pamięć, a także wzmocnić koncentrację i czas reakcji. Powinny jednak uważać na nią dzieci, gdyż może wywołać u nich nadmierne pobudzenie.
Spożywanie gorzkiej czekolady może również zapobiegać rozwojowi poważnych chorób – miażdżycy, nowotworów i zakrzepów.
Czy warto po nią sięgać?
Oczywiście, że warto po nią sięgać. Gorzka czekolada ma dobry wpływ na zdrowie – jest lepsza od mlecznej, bo nie zawiera tyle cukru. Jak już wspominaliśmy, magnes zawarty w gorzkiej czekoladzie pozytywnie wpływa na myślenie i koncentrację. Jest również dobrym źródłem pobudzenia – lepiej sięgnąć po kostkę gorzkiej czekolady niż napoje energetyzujące.
Polifenole zawarte w czekoladzie obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają serce, a dzięki teobrominie czekolada łagodzi kaszel.
Warto sięgać po nią podczas wysiłku fizycznego – dobrze działa na napięcie mięśni, naczyń krwionośnych i zapobiega sklejaniu się płytek krwi. A ponadto pomaga w załagodzeniu infekcji dróg moczowych.
Dodajmy jeszcze, że ma niski indeks glikemiczny – dzięki czemu stężenie glukozy we krwi rośnie wolno, a nie gwałtownie. Oprócz tego obniża poziom LDL, czyli tzw. złego cholesterolu.
Gorzka czekolada – ile możemy zjeść?
Pomimo tego, że gorzka czekolada ma wiele pozytywnych właściwości, to nie zapominajmy, że nadal należy do grona słodyczy i nie należy jej nadużywać. Według wielu dietetyków zalecana dzienna dawka to 20g.
Podsumowanie
Choć słodycze z reguły uważane są za niezbyt zdrowe produkty, to w przypadku gorzkiej czekolady należy przyznać, że ma ona swoje pozytywne właściwości. Właśnie – o wiele lepiej sięgnąć po nią niż po mleczną, bo zawiera więcej kakao, a mniej szkodliwego cukru.
*Wejdź w nowy rok z poczuciem bezpieczeństwa i opieki. Pakiety medyczne zapewnią Ci kompleksowe usługi medyczne w nadchodzącym roku. Wachlarz możliwości sprawia, że możesz wybrać odpowiedni pakiet dla Ciebie. Sprawdź sam: https://s7health.pl/pakiety-medyczne/indywidualne.
Źródła:
https://zywienie.abczdrowie.pl/gorzka-czekolada-charakterystyka-wlasciwosci-wplyw-na-zdrowie-kalorie
https://odzywianie.hellozdrowie.pl/artykul-slodka-prawda-o-gorzkiej-czekoladzie/
https://www.wapteka.pl/blog/artykul/czekolada-13-korzysci-dla-zdrowia-infografika