Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na wszelkiego rodzaju choroby. W tym okresie warto zatem dbać o swoją odporność, aby jej dobra kondycja uchroniła nas przed infekcjami. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, że sami możemy osłabiać naszą odporność. W jaki sposób to robimy? Na przykład poprzez złą dietę. Jakie zatem błędy żywieniowe negatywnie wpływają na nasz układ odpornościowy?
Odporność – picie alkoholu nie pomaga
Środki na bazie alkoholu, co prawda świetnie nadają się do dezynfekcji, niemniej działają tylko powierzchniowo. Alkohol niestety nie zdezynfekuje naszego organizmu od środka. Spożywanie alkoholu w większych ilościach ma negatywny wpływ na nasz układ odpornościowy. Wiele badań wskazuje na zależność między słabą odpornością a częstym sięganiem po alkohol. Skutkiem może być zapalenie płuc lub zespół ostrej niewydolności płuc (zagrożenie związane z chorobą COVID-19). Sięganie po alkohol nie wspomaga również procesu gojenia się ran oraz spowalnia czas leczenia infekcji.
Jeśli chcemy zminimalizować negatywny wpływ alkoholu na system odpornościowy, najlepszym rozwiązaniem jest ograniczenie spożywania wysokoprocentowych trunków. Za akceptowalną dawkę uznaje się od 10 do 20 g dziennie.
Odporność – cukier ma zły wpływ
Co ciekawe, nadmierne spożycie cukru źle wpływa nie tylko na układ odpornościowy, ale i na nasze zdrowie psychiczne. Cukier to idealna pożywka dla grzybów, więc nie wspiera on naszej odporności. Sięgając po słodycze, doprowadzamy do nagłej i długoterminowej nadwyżki glikemii w organizmie, co stanowi największy problem dla naszej odporności.
Odporność – sól również nie wspiera odporności
Sól jest o tyle szkodliwa, że jej nadwyżka może powodować zapalenie tkanek i zwiększać ryzyko chorób autoimmunologicznych. Sól może hamować prawidłowe działanie funkcji odpornościowej i odpowiedzi przeciwzapalnej. Ponadto może przyczyniać się również do zmiany składu bakterii jelitowych.
Może trzeba zrezygnować z kofeiny?
Spożywanie kofeiny w zbyt dużych ilościach sprawia, że mogą pojawić się problemy ze snem. Co istotne, to właśnie zaburzenia snu mogą negatywnie wpływać na odporność, a także sprzyjać rozwijaniu stanów zapalnych w organizmie.
Odporność – potrawy o wysokiej zawartości tłuszczu
Potrawy o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych również stanowią źródło problemów z odpornością. Tłuszcze nasycone mogą aktywować szlaki sygnałowe wywołujące stany zapalne. Mogą one także osłabiać czynności białych krwinek.
Podsumowanie
Prawidłowo funkcjonujący system odpornościowy pozwoli nam przetrwać sezon jesienno-zimowy. Musimy zadbać o niego w odpowiedni sposób, by nie narażać się na infekcje i stany zapalne. Dlatego tak istotne jest to, jakich składników dostarczamy naszemu organizmowi. Ograniczenie szkodliwych substancji polepszy nie tylko kondycje naszej odporności, ale i ogólne samopoczucie. Warto zatem sięgnąć po produkty bogate, m.in. w błonnik i witaminy.
*Zadbaj o sobie kompleksowo. Postaw na sprawdzoną i rzetelną opiekę medyczną. Indywidualne pakiety medyczne S7Health dają Ci dostęp do lekarzy specjalistów, badań laboratoryjnych oraz diagnostycznych i wiele więcej! Sprawdź sam: https://s7health.pl/pakiety-medyczne/indywidualne.
Źródła:
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/138515,7-produktow-zywnosciowych-wspomagajacych-odpornosc
https://www.hellozdrowie.pl/artykul-7-codziennych-nawykow-oslabiajacych-odpornosc/