W upalne letnie dni wszyscy doświadczamy wzmożonego pragnienia. Niewłaściwe nawadnianie szybko może przekształcić się w groźne odwodnienie. W uzupełnieniu płynów pomoże nam nie tylko woda, ale i owoce pełne wartości odżywczych i wody. Po jakie owoce nawadniające sięgać? Podpowiadamy.
Owoce nawadniające – zagrożenie odwodnieniem
Intensywne upały powodują wzmożone pocenie się, a to już nietrudna droga do odwodnienia. Oczywiście do takiego stanu może dojść również przy:
- intensywnych treningach,
- w czasie gorączki,
- wymiotów,
- biegunki.
Lekarze przestrzegają, że nie należy czekać aż organizm sam będzie się upominał o płyny – bo to już pierwsze stadium odwodnienia, tylko systematycznie się nawadniać. W tym przypadku uzupełnieniem wody będą owoce.
Owoce nawadniające – arbuz
Arbuz to zdecydowanie najpopularniejszy letni owoc, który dostarczy nam odpowiednią ilość płynów – w końcu w 92 proc. składa się z wody. Jest również bogaty w błonnik, cukry, białko i witaminy A, E i te z grupy B. Arbuz ma w sobie sporo minerałów, takich jak: żelazo, potas, magnez, mangan, sód i cynk. Ma on jednak wysoki indeks glikemiczny, dlatego cukrzycy i osoby z insulinoodpornością muszą na niego uważać.
Owoce nawadniające – truskawki
W upalne dni warto sięgać również po truskawki, które zawierają blisko 90 proc. wody. Sprawdzą się one nie tylko jako przekąska, ale mogą też być dodatkiem do wody, co podniesie wartość odżywczą płynu. Truskawki również są bogate w witaminy i minerały, ale w porównaniu do arbuza mają niższy indeks glikemiczny.
Owoce nawadniające – melon
Tak jak wspominane już owoce, tak i ten zawiera w sobie aż 90 proc. wody. Oprócz tego melon jest źródłem białka, tłuszczów, polifenoli, błonnika i witamin z grupy B oraz witaminy A, C, D. Melon nie jest kaloryczny, a posiada przy tym bogactwo minerałów – potas, cynk, magnez, fosfor, żelazo, wapń, jod. Niestety podobnie jak arbuz ma wysoki indeks glikemiczny.
Owoce nawadniające – pomarańcza
Do nawodnienia organizmu nada się także pomarańcza – składa się w 85 proc. z wody. Zawiera ona witaminy A, C, D, E i te z grupy B. Jest też źródłem potasu, błonnika, wapnia, magnezu, żelaza, cynku i olejków eterycznych. Pomarańcza – podobnie jak arbuz i melon – jest niskokaloryczna.
Owoce nawadniające – jabłko
Zestawienie zamyka jabłko, które w porównaniu do reszty składa się w 83 proc. z wody. Ma za to jeden z niższych indeksów glikemicznych, więc nie stanowi zagrożenia dla osób chorych na cukrzycę i insulinoodporność. Jabłko jest dobry źródłem witaminy C, A, E i K oraz witamin z grupy B. Zawiera ono również utleniacze – luteinę, zeaksantynę, beta-karoten, kryptoksantyny oraz błonnik i pektyny.
Podsumowanie
Owoce nawadniające są dobrym źródłem wody dla organizmu. Dzięki spożyciu arbuza czy truskawek dostarczamy organizmowi również witamin i cennych minerałów. W upalne dni warto zjeść pomarańcze lub jabłko, aby wspomóc swój organizm.
*Poznaj lepiej nasze pakiety indywidualne i pakiety dla firm. Nasze oferty są dostosowane do aktualnych potrzeb pacjentów, kilka wariantów, różne benefity i kompleksowe usługi.
Przeczytaj też:
- Cukrzyca typu 3 – jakie są jej przyczyny?
- Telekonsultacja medyczna – dlaczego warto wybrać ją w sezonie wzmożonej zachorowalności?
- Padaczka – czym jest i jakie są jej przyczyny?
- Nadciśnienie tętnicze – przyczyny i objawy
- Przerost gruczołu krokowego – przyczyny i objawy