Majówka oficjalnie rozpoczęła sezon na grillowanie, który cieszy się sporą popularnością wśród Polaków. Lubimy spędzać czas z bliskimi, delektując się potrawami z rusztu. Czy jednak grillowanie może być zdrowe? Jeśli tak, to jak to zrobić? Podpowiadamy.
Na czym grillować?
Istnieje wiele mitów dotyczących grillowania i jego złej sławy. Jedni uważają, że grillowane potrawy są niezdrowe, drudzy, że wręcz przeciwnie. Prawda leży jednak pośrodku, gdyż wszystko zależy od tego, co grillujemy i na czym. Zdecydowanie lepiej dla naszego zdrowia zrezygnować z węgla, a sięgnąć po drewno, najlepiej z drzew liściastych. Należy pamiętać o tym, żeby pozbawić drewno kory, bo to właśnie jej spalanie wyzwala najwięcej substancji szkodliwych. Zdrowszą alternatywą będą też grille na gaz.
Nie grilluj bezpośrednio nad ogniem
Można spotkać się z opiniami, że lepiej nie trzymać potraw zbyt długo na grillu, bo nie służy to naszemu zdrowiu. Przypieczone lub zwęglone potrawy zawierają w sobie wiele szkodliwych substancji, dlatego lepiej układać jedzenie wyżej, na tacce, a nie bezpośrednio na ruszcie.
Grillowanie z marynowanymi potrawami
Dobrym sposobem za zdrowsze grillowanie (i lepszy smak) jest marynowanie potraw. Pozwala ono na stworzenie „ochronnej powłoki”, która zmniejsza wytwarzanie szkodliwych substancji aż o 90%. Marynata ziołowa pozwala też ograniczyć spożycie soli, co jest korzystne dla osób z nadciśnieniem. Oprócz ziół i przypraw możemy użyć też alkoholu (wina lub piwa), który też zmniejsza wytwarzanie kancerogenów.
Chude mięso na grilla
Wszelkiego rodzaju kiełbasy, boczek i karczek są już z góry mięsami tłustymi, zaliczającymi się do tych niezdrowych. Dlatego też lepiej sięgnąć po chude mięso wieprzowe lub wołowe, a także drobiowe.
Nie tylko mięso na grillu
Nie samym mięsem człowiek żyje, więc na grillu warto położyć też coś innego – warzywa, ryby, owoce morza. Może to być smaczna alternatywa dla mięsa. Przy grillowaniu warzyw i owoców nie powstają związki rakotwórcze, a przy rybach i owocach morza jest ich zdecydowanie mniej.
Czyścimy grilla
Nie zapominaj o tym, aby za każdym razem porządnie wyczyścić grilla. Szkodliwe związki pozostają na grillu, co w efekcie przenika do jedzenia. Przed każdym kolejnym użyciem wyczyść grilla nim zaczniesz ucztować.
Podsumowanie
Grillowanie może być naprawdę zdrowe, jeśli zastosuje się kilka prostych zasad. Warto krócej smażyć potrawy, zrezygnować z tłustego mięsa i sięgnąć po warzywa. Podstawą jest również to na czym grillujemy jedzenie.
*Poznaj lepiej nasze pakiety indywidualne i pakiety dla firm. Nasze oferty są dostosowane do aktualnych potrzeb pacjentów, kilka wariantów, różne benefity i kompleksowe usługi.
Przeczytaj też:
- Telekonsultacja medyczna – dlaczego warto wybrać ją w sezonie wzmożonej zachorowalności?
- Nadciśnienie tętnicze – przyczyny i objawy
- Przerost gruczołu krokowego – przyczyny i objawy
- Meningokoki – objawy i szczepienie
- Kolka wątrobowa – czym jest i jakie daje przyczyny?
Źródła:
https://www.allecco.pl/artykuly/czy-grillowanie-moze-byc-zdrowe.html