Jesień zbliża się wielkimi krokami, dając się we znaki, z powodu malejących temperatur. Jest to czas, sprzyjający infekcjom, które mogą utrudnić codzienne funkcjonowanie. Warto zatem zadbać o wzmocnienie odporności, aby nie narazić się na różnego rodzaju choroby. Pomocy nie musimy od razu szukać w aptece, bowiem duże znaczenie ma nasz styl życia. Zadbanie o zdrowe nawyki, może wiele zmienić i w naturalny sposób wzmocnić odporność. Oto kilka wskazówek.
Odporność — walka ze stresem
Długotrwały stres jest dla nas szkodliwy nie tylko pod względem psychicznym, ale i fizycznym. Napięcie psychiczne osłabia nasz organizm – nie jest on na tyle silny, aby bronić się przed infekcjami. Warto zatem w okresie jesienno-zimowym zadbać od odpoczynek, relaks oraz higienę psychiczną.
Nawodnienie organizmu
Jesienią nie powinniśmy zapominać również o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Suche powietrze sprzyja wysuszaniu śluzówek i skóry. W konsekwencji pojawiają się podrażnienia i świąd skóry. Pękające kąciki ust, sucha śluzówka i zadrapania, to zaproszenie dla infekcji. Dlatego też należy pamiętać o piciu wody, która pomoże naszej odporności.
Witamina D
Witamina D reguluje wiele mechanizmów w ludzkim organizmie. Jesienią Polacy cierpią na jej niedobór, z powodu małego nasłonecznienia. Warto zatem w tym okresie suplementować Witaminę D, by wspomóc naszą odporność. Znajdziemy ją, np. w tłustych rybach i mięsach.
Witamina C
Jak powszechnie wiadomo, jej niedobór powoduje obniżenie odporności. Braki witaminy C sprzyjają rozwojowi infekcji, dlatego też warto ją suplementować jesienią. Znajdziemy ją, m.in. w owocach cytrusowych (pomarańcze, kiwi, cytryna, guawa, grejpfrut) oraz w warzywach – brokułach, kalafiorach, brukselce i papryce.
Kwasy Omega-3
Przyjmowanie co najmniej 1000 mg dziennie kwasów omega-3 to również sposób na wzmocnienie odporności. Możemy go znaleźć, np. w tłustych rybach oraz olejach roślinnych (najlepszy jest olej lniany i rzepakowy). Dobrym źródłem kwasów omega-3 są także orzechy i migdały.
Cynk i witamin A
Odpowiadają one za budowanie barier układu odpornościowego. Cynk przyczynia się do produkcji aminokwasów w organizmie, które warunkują produkcję, dojrzewanie i aktywność leukocytów. Witamina A jest odpowiedzialna za dojrzewanie i różnicowanie komórek odpornościowych – limfocytów, monocytów i neutrofili. Cynk znajdziemy, m.in. w fasoli, owocach morza, migdałach oraz soczewicy czerwonej i zielonej. Natomiast witamina A jest obecna w maśle i wątróbce (w postaci retinolu) oraz w brokułach, szpinaku, jarmużu i marchwi (w postaci beta‑karotenu).
Odporność — odpowiednia ilość snu
Odpowiednia ilość snu jest niezwykle istotna. Dorosła osoba potrzebuje ok. 7 godzin snu, aby organizm miał szanse na regenerację. Niedobór snu osłabia organizm, tym samym wystawiając nas infekcjom na tacy. Warto zadbać o to, żeby pomieszczenie, w którym śpimy było wywietrzone i czyste.
Podsumowanie
Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy jesteśmy bardzo narażeni na wszelkiego rodzaju infekcje. Nikt z nas z pewnością nie lubi chorować i spędzać całych dni w łóżku. Zadbajmy zatem o naszą odporność, aby nie zaskoczyła nas żadna uporczywa infekcja. Pamiętajmy, że odporności nie wzmocnimy w ciągu jednego dnia – to proces, który zależy np. od naszego stylu życia. Nie pozwól, by jesień Cię zaskoczyła i zacznij wzmacniać swoją odporność jak najszybciej.
*Czasem mimo wszelkich starań i tak złapie nas infekcja. W takiej sytuacji nie należy zwlekać, tylko udać się jak najszybciej do lekarza. Zadbaj o swoje zdrowie, decydując się na kompleksową opiekę medyczną. Dzięki pakietom medycznym zyskujesz dostęp do lekarzy specjalistów oraz do badań laboratoryjnych i diagnostycznych. To oczywiście niejedyne benefity, jest ich o wiele więcej. Abonament medyczny to alternatywa dla publicznego systemu ochrony zdrowia. Sprawdź naszą ofertę indywidualnych pakietów medycznych. https://s7health.pl/pakiety-medyczne/indywidualne.
Źródła:
https://sante.pl/jedz-zdrowo/naturalnie-wzmocnic-odpornosc/.