Nieodłącznym symbolem jesieni jest z pewnością dynia, która ma sporą rzeszę fanów. To warzywo, które może pochwalić się wieloma składnikami korzystnymi dla naszego zdrowia. Oto kilka z nich.
Dynia – wartości odżywcze i witaminy
Dynia to niezwykle charakterystyczne warzywo, które jest już nieodłącznym elementem jesieni. Charakteryzuje się ona niską kalorycznością, tym samym dobrze sprawdza się w diecie odchudzającej. To również dobre źródło białka oraz błonnika pokarmowego, który pomaga zachować sytość i zapobiega zaparciom. Dynia bogata jest także w składniki mineralne, takie jak:
- wapń;
- magnez;
- potas;
- selen;
- cynk;
- kwas foliowy;
- niacynę;
- witaminy A, C, E.
Pamiętaj, aby sięgać po dynie, które są bardziej pomarańczowe i dojrzałe, gdyż mają one więcej witamin z grupy B i karotenu.
Dynia – wpływ na zdrowie
To warzywo, które z pewnością warto wybrać, jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie. Dynia ma działanie kardioprotekcyjne, tym samym obniżając ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto obniża ona stężenie cholesterolu całkowitego we krwi i zapobiega powstawaniu zaparć.
Dynia wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, może ona działać hamująco na bakterie typu: Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Bacillus sphaericus, Cryptococcus meningitis, Escherichia coli.
Dynia – pestki i olej
Warto również sięgać po pestki dyni, które są bogate w fitosterole oraz w nienasycone kwasy tłuszczowe. Są one również dobrym źródłem cynku oraz mają działanie zapobiegające powstawaniu zapalenia i przerostu prostaty.
Z nasion pestek można też pozyskać olej, w którego skład wchodzą:
- fitosterole;
- kwasy tłuszczowe;
- skwalen;
- kwasy fenolowe;
- tokoferole;
- barwniki roślinne.
Wymienione elementy one np. profil lipidowy krwi, wykazują działanie antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe, a także obniżają ciśnienie.
Dynia – nie dla każdego
Należy jednak pamiętać, że dynia nie jest dobra dla każdego – nie jest np. zalecana diabetykom oraz osobom z insulioopornością. Oczywiście odpowiednio skomponowana w potrawie nada się do zjedzenia dla wspomnianych osób. W przypadku cukrzycy szczególnie warto sięgać po pestki i oleje z dyni ze względu na wysoką zawartość tłuszczów.
Podsumowanie
Dynia to warzywo, które jest niezwykle bogate w składniki odżywcze. Świetnie sprawdzi się w wielu daniach, dostarczając niezbędnych witamin i minerałów.
*Zadbaj o siebie i swoich bliskich. Pakiety firmowe dają ci dostęp do kompleksowych usług medycznych. Ty i Twoi najbliżsi jesteście pod opieką i możecie liczyć na najlepszą pomoc medyczną.
Przeczytaj też:
- Miażdżyca – objawy i przyczyny
- Izotek – skutki uboczne przy leczeniu trądziku
- Alergia jesienna – co pyli jesienią?
- Wyprysk pieniążkowaty – przyczyny i objawy
- Tętniak mózgu – przyczyny i objawy