{"id":4628,"date":"2022-10-29T08:00:00","date_gmt":"2022-10-29T06:00:00","guid":{"rendered":"https:\/\/s7health.pl\/?p=4628"},"modified":"2023-05-24T14:06:13","modified_gmt":"2023-05-24T12:06:13","slug":"czy-brazowy-cukier-jest-zdrowszy-od-bialego","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/s7health.pl\/blog\/2022\/10\/29\/czy-brazowy-cukier-jest-zdrowszy-od-bialego\/","title":{"rendered":"Czy br\u0105zowy cukier jest zdrowszy od bia\u0142ego?\u00a0"},"content":{"rendered":"\n
Br\u0105zowy cukier powstaje z\u00a0trzciny cukrowej<\/strong>\u00a0i zawiera\u00a0naturaln\u0105 melas\u0119<\/strong>. Jest\u00a0mniej kaloryczny\u00a0<\/strong>ni\u017c bia\u0142y cukier (niewielka to r\u00f3\u017cnica), ma\u00a0inn\u0105 zawarto\u015b\u0107 minera\u0142\u00f3w<\/strong>\u00a0i\u00a0aromat\u00f3w<\/strong>. Jedna \u0142y\u017ceczka br\u0105zowego cukru to\u00a015 kcal<\/strong>, kiedy jedna \u0142y\u017ceczka bia\u0142ego to\u00a016,3 kcal<\/strong>\u00a0\u2013 jak wida\u0107 nie s\u0105 to ogromne r\u00f3\u017cnice.\u00a0<\/p>\n\n\n\n Pami\u0119tajmy r\u00f3wnie\u017c o czytaniu etykiet produktu \u2013\u00a0producenci cz\u0119sto barwi\u0105 bia\u0142y cukier<\/strong>\u00a0melas\u0105 lub karmelem,\u00a0sprzedaj\u0105 go pod pozorem br\u0105zowego cukru.\u00a0<\/strong><\/p>\n\n\n\n Cukier bia\u0142y i br\u0105zowy pochodz\u0105 z tych samych upraw \u2013 pierwszy z\u00a0buraka cukrowego<\/strong>, drugi natomiast z\u00a0trzciny cukrowej<\/strong>. Przy produkcji przeprowadza si\u0119 proces\u00a0rafinacji<\/strong>, kt\u00f3rej skutkiem jest\u00a0oddzielenie melasy<\/strong>. Takie dzia\u0142anie przeprowadza si\u0119 w przypadku\u00a0bia\u0142ego cukru<\/strong>, kt\u00f3ry\u00a0traci warto\u015bci od\u017cywcze<\/strong>. W cukrze br\u0105zowym\u00a0nierafinowanym pozostaje melasa<\/strong>, dzi\u0119ki czemu ma on\u00a0nieznacznie wi\u0119ksz\u0105 warto\u015b\u0107 od\u017cywcz\u0105<\/strong>\u00a0\u2013 nieco wi\u0119ksz\u0105 zawarto\u015b\u0107\u00a0potasu<\/strong>,\u00a0\u017celaza<\/strong>\u00a0i\u00a0wapnia<\/strong>.\u00a0<\/p>\n\n\n\n Jest to na tyle niewielka r\u00f3\u017cnica, \u017ce\u00a0trudno m\u00f3wi\u0107 o korzy\u015bciach dla zdrowia.\u00a0<\/strong><\/p>\n\n\n\n Nie bez przyczyny przypisano cukrowi \u0142atk\u0119\u00a0bia\u0142ej \u015bmierci<\/strong>. To on rocznie odbiera \u017cycie oko\u0142o\u00a01400 Polakom<\/strong>[1]<\/sup><\/a>. Dlatego te\u017c spo\u017cywanie cukru powinno si\u0119\u00a0ograniczy\u0107<\/strong>. Zdaniem ekspert\u00f3w osoba doros\u0142a powinna ograniczy\u0107 spo\u017cycie cukru bia\u0142ego\u00a0do najwy\u017cej 10 \u0142y\u017ceczek dziennie\u00a0<\/strong>(1 \u0142y\u017cka to zwykle ok. 5 gram\u00f3w).\u00a0<\/p>\n\n\n\n Warto rozwa\u017cy\u0107 zast\u0105pienie cukru lepszymi,\u00a0zdrowszymi zamiennikami w codziennej diecie<\/strong>. Pomocne tutaj b\u0119d\u0105 substancje s\u0142odz\u0105ce takie, jak\u00a0ksylitol<\/strong>. Jest podobny do cukru, por\u00f3wnywalnie s\u0142odki, ale\u00a0znacznie mniej kaloryczny<\/strong>\u00a0\u2013\u00a0a\u017c o 40 proc<\/strong>. Ponadto\u00a0ma ni\u017cszy indeks glikemiczny ni\u017c bia\u0142y i br\u0105zowy cukier<\/strong>.<\/p>\n\n\n\n Br\u0105zowy cukier nie jest wcale tak zdrowszy od bia\u0142ego. Jego kaloryczno\u015b\u0107 jest tylko troch\u0119 ni\u017csza, co prawda zawiera melas\u0119, ale to tylko niewielka r\u00f3\u017cnica w warto\u015bciach od\u017cywczych. Zamiast przep\u0142aca\u0107 za cukier trzcinowy, lepiej si\u0119gn\u0105\u0107 po zdrowsze zamienniki takie, jak ksylitol.\u00a0\u00a0<\/p>\n\n\n\n https:\/\/synergiczni.pl\/dieta-sport\/cukier-brazowy-jest-zdrowszy-od-bialego<\/a><\/font><\/p>\n\n\n\nBr\u0105zowy cukier \u2013 lepszy ni\u017c bia\u0142y?<\/strong><\/h2>\n\n\n\n
<\/figure>\n\n\n\n
Ile cukru dziennie mo\u017cemy zje\u015b\u0107?<\/strong><\/h2>\n\n\n\n
Czym zast\u0105pi\u0107 cukier bia\u0142y i br\u0105zowy?<\/strong><\/h2>\n\n\n\n
Podsumowanie<\/strong><\/h3>\n\n\n\n
\u0179r\u00f3d\u0142a<\/strong>:<\/h6>\n\n\n\n